DELEN

Op 28 and 29 maart 2020 is Lommel het BBQ centrum van Europa. Voor de derde keer organiseren wij de Spring Break BBQ Contest in Lommel. Het evenement vindt plaats op het voetbalterrein langs buurthuis ’t Zand in Heeserbergen. 40 teams van over heel Europa zullen wedijveren in 4 categorieën. We zijn ook een manche in het Belgian Championship Low and Slow BBQ 2020.

De organisatie van deze wedstrijd staat onder supervisie van de KCBS, de Kansas City Barbecue Society. De KCBS overziet meer dan 500 wedstrijden per jaar en heeft meer dan 20000 leden wereldwijd. Sommige leden hebben meer dan 30 jaar ervaring, allen zijn ze fervente ambassadeurs van de BBQ.

De wedstrijd gaat door tijdens het spring break weekend, wanneer we weer overschakelen van winter naar zomertijd. Daardoor hebben de teams 1 uur minder de tijd om hun vlees te bereiden. De competitie omvat 4 categorieën, namelijk kip, varkensribben, varkensschouder (pulled pork) en runderborst (brisket).

De teams komen aan op zaterdag om alles klaar te maken voor de wedstrijd op zondag. Er zijn teams die een tentje meebrengen, anderen een mobilhome, trailer of bus. Sommigen werken op een pellet BBQ, anderen op een omgebouwde ton. Professionele teams gebruiken meestal meerdere luxe barbecues en rokers uit de USA. Er staat dan ook heel wat materiaal te blinken op het wedstrijdterrein.

De wedstrijd zelf begint op zaterdagnamiddag met de keuring van het vlees, dat de teams zelf moeten meebrengen, door de KCBS scheidsrechters. Het vlees mag op dat moment nog niet gekruid, gemarineerd of geïnjecteerd zijn, dat mag pas tijdens de wedstrijd. Meteen na de keuring gaan de teams dan ook aan de slag, want alles gebeurt low & slow, dus traag garen op lage temperatuur. Tijdens de nacht controleren de teams regelmatig de temperatuur en gaarheid van hun gerechten.

Zondagmiddag moeten de teams hun gerechten inleveren voor de jury. Het vlees wordt aangeleverd in boxen en dubbelblind gecontroleerd door KCBS gekwalificeerde juryleden. Die zondag zullen er een 40-tal juryleden aan het werk zijn in het buurthuis. Dikwijls zetten de teams ook proevertjes aan hun tent voor het publiek, dit tussen 12 en 14 uur.

Na het inleveren worden de punten geteld en de winnaars in elke categorie gevierd.

Het terrein is open voor bezoekers op zaterdag en zondag vanaf 10u00. De inkom is gratis.

Bij de foodtrucks kan je terecht voor een lekkere friet, Bicky Burger, snack of BBQ hapje. Bier en andere dranken serveren we in de tent.

Kom kijken hoe de teams zich voorbereiden en hun BBQ gerechten klaarmaken voor de wedstrijd.

Iedereen welkom!

 

www.springbreakbbqcontest.eu