DELEN

Voorbereiding

Voor het geval je het nog niet wist of bent vergeten, je barbecue is ook perfect te gebruiken als oven. En met dit recept voor bananenbrood kan je zondag niet meer stuk. Dus pak wat rijpe bananen en laten we aan de slag gaan met het bakken van een heerlijk bananenbrood met chocolade!

Voor het maken van het beslag starten we met het mixen van de bananen, eieren, het vanille-extract, honing en speculaaskruiden in een keukenmachine. Voeg de eieren een voor een toe tijdens het mengen en laat het eerste ei volledig opnemen voordat je het tweede en vervolgens derde ei toevoegt zodat je een mooi luchtig beslag krijgt.

Ondertussen meng je de bloem, het bakpoeder en de cacaopoeder met elkaar in een aparte mengkom. Voeg dit mengsel vervolgens beetje bij beetje toe aan het bananenbeslag in de keukenmachine en mix alles goed door elkaar tot een glad mengsel. Hak dan de pure chocolade in stukjes en voeg dit ook toe aan het bananenbeslag.

Nu is het tijd om de broodpan of bakvorm erbij te pakken en deze in te vetten. Op de foto zie je overigens een gewone bakvorm, maar het recept is gemaakt in de broodpan van The Windmill Cast Iron, alleen was deze op het moment van het maken van de foto alweer ingezet voor het maken van een volgende lading bananenbrood. Vet de randen en bodem goed in met boter of bakspray en giet vervolgens het beslag in de vorm en verdeel het beslag over het gehele oppervlak met de bolle kant van een lepel. Voeg eventueel nog wat chocoladechips toe ter garnering en dan zijn we klaar om te gaan bakken.

Bereiding

We gaan de barbecue aansteken en hem klaar maken voor indirect grillen. Creëer hiervoor bij een kogelbarbecue een directe en een indirecte zone of plaats bij een Kamado BBQ de platesetter met de heat deflector. Plaats vervolgens een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open.

Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten gaan we zorgen voor een temperatuur van 175˚C. Via het onderste ventilatiegat voeg je zuurstof toe en via het bovenste ventilatiegat voer je zuurstof af en zuig je ook weer zuurstof naar binnen.

Leg vervolgens de pizzasteen op het rooster. We gebruiken zowel een plattesetter (kamado barbecue) of de snake methode (ketel barbecue) en een pizzasteen als extra hitteschild zodat de onderkant van het brood niet kan verbranden.

Zet de broodpan of bakvorm in het midden van de pizzasteen en bak de taart in ongeveer 45 minuten gaar. Wanneer er 30 minuten voorbij zijn kijk je heel even hoe de garing van het brood vordert omdat iedere barbecue weer anders is en de temperatuur tussentijds nog wel eens kan veranderen waardoor het brood sneller of langzamer gaart. Belangrijk dus om ook vooral op je eigen gevoel af te gaan of de gaarheid te checken door met een satéprikker in de taart te prikken. Als hij er helemaal droog uitkomt, is het brood gaar.

Wanneer het brood klaar is laten we hem een beetje afkoelen en leggen daarna een paar walnoten op de bovenkant als garnering. Voor de liefhebbers serveer je het brood met een lekker bolletje vanilleijs en een beetje slagroom.

Ingrediënten

BESLAG
3 bananen
3 eieren
200 gram bloem
8 gram bakpoeder
1 eetlepel cacaopoeder
3 eetlepels honing
1 theelepel vanille-extract
1 theelepel speculaaskruiden
25 gram chocolade (puur)
Walnoten (garnering)
Chocoladechips (garnering)

DELEN
Vorig artikelTikka Masala
Volgend artikelSateh babi van Mele Best