DELEN

Voorbereiding

Boeuf Bourguignon is misschien wel het bekendste stoofvleesgerecht ter wereld en het is gewoonweg fantastisch. Tijm, laurierblad en peterselie vormen een prachtig “bouquet garni” voor dit recept en de rode wijn voor een prachtige smaakbalans. Serveer dit gerecht met een zijdezachte aardappelpuree, knapperige haricots verts en een goed glas wijn en je hebt een topdiner.

We gaan de barbecue aansteken en hem klaar maken voor direct grillen. Plaats een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open. Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten gaan we zorgen voor een temperatuur van 160˚C.

Wanneer de barbecue mooi op temperatuur is plaatsen we de BBQ Pan of Dutch Oven op het rooster en laten hem even wat warmte meekrijgen. De Dutch Oven staat alvast op te warmen dus hebben we mooi de tijd om nog een paar dingen voor te bereiden. We beginnen met het snijden van de rundernek in stukken van ongeveer 2 cm. Snijd de stukken vlees niet te klein want door het stoven van het vlees zal het krimpen en het meeste vet zal wegsmelten. Ook snijden we het stuk ontbijtspek is blokjes van ongeveer 2 cm, de winterpeen en knoflook in plakjes en de uien in ringen of blokjes.

Bereiding

De Dutch Oven is inmiddels mooi op temperatuur en hierin bakken we zonder olie of boter de stukje spek voor ongeveer 10 minuten. Haal na 10 minuten de spekblokjes uit de pan en laat het vet in de pan zitten want dit gaan we gebruiken om de rundernek aan te braden. Schroei het vlees rondom mooi dicht en goudbruin van kleur om alle smaak in het vlees te bewaren. Haal het vlees vervolgens uit de pan en bewaar het in een ovenschaal met een beetje aluminiumfolie eroverheen zodat het niet helemaal afkoelt. Schenk het eventuele vocht wat er uit het vlees komt uit de pan en voeg de boter toe voor het bakken van de groenten.

Voeg de uien, knoflook en winterpeen toe aan de pan en bak dit voor 5 minuten. Voeg vervolgens ook de tomatenpuree toe en bak dit 1 minuut mee. Dan is het tijd om de spekblokjes en het rundvlees toe te voegen samen met de wijn en de runderbouillon (mochten er kinderen mee-eten of ben je echt geen fan van wijn, dan kan je het of vervangen door druivensap of gewoon weglaten uit het recept). Breng het geheel aan de kook en maak ondertussen een bouquet garni door de tijm, laurierblaadjes en de platte peterselie bij elkaar te binden met een stuk keukentouw. Voeg dit toe aan de pan laat het voor 2,5 uur met de deksel schuin op de pan stoven.

Na zo’n 2 uur en een kwartier maken we de champignons mooi schoon en snijden ze in kwarten of plakjes en laten we de zilveruitjes even goed uitlekken in een zeef. Vervolgens voegen we beide ingrediënten toe aan de pan en laten het lekker voor 30 minuten mee sudderen.

Na 3 uur is wat mij betreft de boeuf bourguignon perfect qua smaak en structuur, verwijderen we de kruiden uit de pan en voegen nog een beetje peper en zout toe voor de finishing touch. Serveer de boeuf bourguignon met een beetje aardappelpuree en haricots verts om het gerecht compleet te maken. 

Ingrediënten

750 gram rundernek
2 uien
3 tenen knoflook
3 winterpenen
250 ml rode wijn
500 ml runderbouillon
200 gram gerookt ontbijtspek
70 gram tomatenpuree
40 gram boter
2 takjes verse tijm
2 takjes verse platte peterselie
2 laurierblaadjes
320 gram zilveruitjes
250 gram champignons
Zout
Peper