DELEN

Sate Lemak is Sate gemaakt van buikspek, iedereen kent de kipsate en die van varkenshaas maar deze is ook zeer smakelijk. Zeker vanaf de BBQ. Hierbij de versie van Mele Best:

Ingrediënten: 

  • 1 kilo buikspek.
  • 1 theelepel 5 kruidenpoeder.
  • 6 eetlepels ketjap manis.
  • 2 theelepels ketoembar.
  • 4 tenen knoflook.
  • 1 theelepel laos.
  • 2 stukjes palmsuiker, goela djawa.
  • 4 theelepels sambal oelek.
  • 2 uien.

 

Bereidingswijze:

Zet alle ingrediënten klaar en snij de buikspek in gelijke blokjes van zo’n twee centimeter, snipper de ui en de knoflook. Meng de ketjap manis, sambal en palmsuiker in een pan en los de suiker op. voeg de ketoembar, laos en de 5 kruidenpoeder toe. roer dit goed door. voeg als laatste de uien en de knoflook toe en roer het geheel nog eens goed door. meng de spekblokjes goed door de marinade en stop het in een ziplock bag en laat dit een nacht in de koelkast staan.

Steek de kolen aan in je BBQ en rijg de spekblokjes aan de spiesen, gooi het restant marinade niet weg! Als de kolen allemaal branden prepareer je BBQ zo, dat je een indirecte en een directe zone krijgt.

Gaar de saté indirect rustig aan tot 60 graden intern en smeer nog wat marinade op de saté. Grill hierna de saté gelijkmatig boven de directe zone tot 70 graden intern. eet smakelijk allemaal!!!!

Met dank aan www.melebest.nl