DELEN

Voorbereiding
Misschien heb je weleens bij de warme bakker van die overheerlijke cinnamon rolls zien liggen met kaneel, pecannoten en karamelsaus. Een geweldige snack waar je je vingers bij aflikt, maar ik besloot om een hartige variant te maken voor op de barbecue: Pulled Pork Rolls met een zelfgemaakte Sweet BBQ-Sauce. Een geweldige snack waarbij je absoluut de show zal stelen op ieder feestje of gezellig etentje met vrienden en familie.

Een aantal weken geleden ontving ik een geweldig Try-Out pakket van mijn vrienden van The Windmill Cast Iron. In dit pakket zat onder andere een geweldige BBQ Pan. Zelf had ik al twee Dutch Ovens staan, maar het grote voordeel van een BBQ Pan is dat het een platte bodem heeft en je hem dus perfect op het rooster kan zetten zonder dat je rekening hoeft te houden met de pootjes zoals bij een Dutch Oven. Absoluut een must have voor iedere barbecuer dus!

We beginnen met het maken van de rub voor de Pulled Pork. Aangezien er heel veel smaak in de saus zit die we straks gaan maken heb ik ervoor gekozen om de rub simpel te houden door 2 eetlepels zout, 1 theelepel peper en een eetlepel paprikapoeder met elkaar te mengen in een kommetje of direct in een kruidenstrooier.

Dep de procureur even goed droog met keukenpapier voordat je de procureur gaat bestrooien met de rub. Daarna meer je het vlees helemaal in met een beetje olijfolie om de rub beter te laten ‘plakken’. Bestrooi alle kanten van de procureur met de rub en laat de procureur een uurtje ingepakt met plasticfolie rusten in de koelkast zodat de rub zich goed aan het vlees kan hechten.

Het vlees is gekruid en dus is het tijd om aan de slag te gaan met het maken van een heerlijke zoete barbecuesaus. Normaal gesproken als ik een Pulled Pork direct op het rooster maak gebruik ik nooit zoveel saus op het vlees af te lakken, maar voor dit recept heb ik ervoor gekozen om de Pulled Pork in een BBQ pan of Dutch Oven te maken en daarvoor is het fijn om aardig wat saus te maken.

Voor het maken van de saus mengen we 120 gram ketchup, 160 gram appelstroop, 60 milliliter appelciderazijn, 60 gram colman’s mosterd (of een vergelijkbare gele mosterd), 2 eetlepels worcestershire saus, 1 fijngesneden knoflookteentje en een snufje peper in een mengkom. Verwarm de ingrediënten even kort in een steelpannetje totdat de saus een beetje stroperig wordt.

Bereiding
We gaan de barbecue aansteken en hem klaar maken voor direct grillen. Plaats een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open. Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten gaan we zorgen voor een temperatuur van 110˚C.

Wanneer de barbecue mooi op temperatuur is plaatsen we de BBQ Pan of Dutch Oven op het rooster en laten hem even wat warmte meekrijgen. Leg de procureur in de BBQ Pan, giet de saus eroverheen en laat het geheel zo’n 7 uur garen tot de procureur een kerntemperatuur heeft bereikt van 88°C. Check tussendoor regelmatig de temperatuur even met een kernthermometer, want de tijd kan natuurlijk door verschillende omstandigheden altijd iets afwijken.

De procureur heeft nu een kerntemperatuur van 88°C en het is tijd om het vlees uit de pan te halen. De procureur moet soepel aanvoelen en het gevoel geven dat het bijna uit elkaar valt. Wanneer het vlees mooi los en zacht aanvoelt is de procureur perfect gegaard en hebben we heerlijke pulled pork. Toch laten we de procureur nog 45 tot 60 minuten in aluminiumfolie rusten voordat we gaan pullen. In deze tijd zal de procureur nog iets doorgaren en de rusttijd zorgt er ook voor dat alle sappen in het vlees blijven en je straks veel sappiger en lekkerder vlees hebt. Haal ook de BBQ pan van het vuur en giet de saus in een steelpannetje. Zorg er gelijk even voor dat je de BBQ Pan goed schoonmaakt zodat je hem straks kan gebruiken om de rolletjes in te bakken.

Wanneer het vlees ligt te rusten hebben we mooi de tijd om het deeg voor te bereiden waar we straks de Pulled Pork in gaan rollen. Bestrooi je werkbank met een beetje bloem en maak met een deegroller een lange vierkante plak met het pizzadeeg. Ik heb voor dit recept gekozen voor een kant en klare verpakking vers pizzadeeg uit de supermarkt, maar je kan het natuurlijk ook altijd zelf maken als je dat leuk vindt. Ook moeten we ervoor zorgen dat de barbecue verder wordt opgestookt naar 190°C zodat we straks de rolletjes direct kunnen gaan bakken. Daarbij moeten we de barbecue ook veranderen van direct naar indirect grillen. Creëer hiervoor bij een kogelbarbecue een directe en een indirecte zone of plaats bij een Kamado BBQ de platesetter met de heat deflector.

Wanneer je een mooie vierkante plak hebt gemaakt, gaan we het procureur pullen. Zorg er daarbij voor dat je niet te grote stukken gebruikt, want dit maakt het lastiger om er mooie rolletjes van te maken. Verdeel vervolgens de Pulled Pork over het hele oppervlak van het pizzadeeg en rol het deeg op tot één grote rol. Snijd met een mes 12 rolletjes van ongeveer 2 centimeter dik en plaats deze in de BBQ Pan met bakpapier op de bodem. We gaan de BBQ Pan gevuld met de Pulled Pork Rolls voor 20 tot 25 minuten terugzetten op de barbecue. In de tussentijd gaan de inmiddels afgekoelde barbecuesaus uit de BBQ Pan nog even kort verwarmen in een steelpannetje zodat we straks (lauw)warme saus over de rolls kunnen gieten.

Mijn rolletjes hadden na zo’n 22 minuten een perfecte bruine kleur en waren mooi stevig van structuur. Dit kan wederom bij iedere barbecue en omstandigheden weer verschillen, dus ga vooral op je eigen gevoel af en houdt je niet teveel vast aan de genoemde tijd. Belangrijk is wel dat het deeg niet te slap moet zijn zodat ze direct uit elkaar vallen, maar ook niet te bruin en te stevig van structuur moeten worden zoals een te knapperige pizzakorst. Serveer de rolletjes met een beetje warme barbecuesaus en eventueel met een beetje gesneden lente-ui.